Piano pop/jazz

De piano is te horen in bijna elke muziekstijl, van rock tot klassiek en jazz. Als pianist kan je in allerlei soorten bands spelen. Of geef je liever een soloconcert? Je leert het bij Fundament, in de cursus Piano pop/jazz!

De lessen

Eerst leer je de basics van het pianospelen: toetsen aanslaan, noten lezen en akkoorden leren. Er is van alles mogelijk. En: niet alles moet! Wil je leuke popsongs leren spelen, of een andere muzikant begeleiden met behulp van een akkoordenschema? Of word je het liefste een jazzcat die lekker improviseert en swingende solo’s uit zijn mouw schudt? Misschien wil je de lyrische stukken van modern-klassieke componisten spelen, zoals Einaudi of Yann Tiersen.

Ad Smit, pianodocent jazz en pop: ‘Het leukste aan pianoles geven is het contact met de leerling. Iedereen kan leren op de piano! Of je nu jong of oud bent, of je net begint of al verder gevorderd bent. Iedereen is anders, en daardoor kan ik heel afwisselende lessen geven.’ Ad Smit heeft veel speelervaring in allerlei verschillende bands: jazz, salsa, soul, pop, rock en nog veel meer. ‘Muziek is vrijheid! Je kan leren hoe je de muziek op je eigen manier kunt interpreteren. Dat vind ik het allermooiste.’

Resultaat

Iedere pianoleerling speelt minstens één keer per seizoen voor publiek. Het maakt niet uit of je net begint, of al veel verder bent met je pianospel. Er is een voorspeelmiddag piano en aan het eind van het jaar zijn er de samenspelweken.

Als je al wat gevorderd bent kan je ook gaan spelen in een band.

Praktisch

Om te oefenen moet je zelf een piano hebben. Een digitale piano kan ook, maar geen keyboard – dat speelt veel lichter en is daarmee ongeschikt om de juiste speeltechniek voor piano te oefenen. Neem een schriftje mee naar de les om aantekeningen en opdrachten op te schrijven. Tip: je mag in de les best een filmpje maken met je telefoon. Zo kun je belangrijke informatie goed onthouden en bewaren.

Tags: , , ,